Ս. ՀՈՎՀԱՆ ՕՁՆԵՑՈՒ ՔՐԻՍՏՈՍԱԲԱՆԱԿԱՆ ՀԱՅԱՑՔՆԵՐԸ «ԸՆԴԴԷՄ ԵՐԵՒՈՒԹԱԿԱՆԱՑ» ՃԱՌՈՒՄ - Համբարձումյան , Վիկտորյա (Բանբեր Եվրասիա միջազգային համալսարանի, 2017)
Այս հոդվածում անդրադարձել ենք Ս. Հովհան Օձնեցու քրիստոսաբանական հայացքներին «Ընդդէմ երևութականաց» ճառում։ Օձնեցի հայրապետը նշյալ ճառով հերքում է աղանդի վարդապետությունը՝ բացահայտելով մոլորությունները և դրանց ծագումաբանական խնդիրները: Օձնեցու ծառայությունը մեծ է դավանաբանական և բարեկարգական խնդիրների պարզաբանման ասպարեզում: Օձնեցու եկեղեցանպաստ գործունեության շնորհիվ ամրակայվեցին Հայոց եկեղեցու դավանաբանական հիմքերը՝ վերջնական և ամբողջական տեսքի բերելով նրա դավանաբանական և ծիսական համակարգը, եկեղեցաբանությունը և քրիստոսաբանությունը: Այս ամենի շնորհիվ ամրապնդվեց ժողովրդի հոգևոր-բարոյական համագոյությունը և հայոց կրոնադավանական ընդհանրությունը: